петак, 31. јул 2009.

Sladoled od Ruža

Ruza je oduvek bila kraljica cveca.
Ne samo da je ukras vrta,nego spada u cvece najfinijeg mirisa.
Danas znacajno mesto zauzimaju i u farmaciji i kozmetici.
Nekada su bile omiljene i u kolacima,tortama i dezertima,sada pomalo zaboravljene.
Najbolje je koristiti sveze ruze iz sopstvene baste,od njenih latica mozete napraviti i ruzinu vodicu,u narodu poznat kao starinski preparat koji zateze kozu.Zato su nase bake uvek bile tako sveze i divno mirisale.
Ovaj divni sladoled je bio pravo osvezenje za moju familiju,u moru raznih vestackih zasladjivaca,obojivaca,ovo je jedan pravi prirodan,mirisni sladoled .

Potrebno je:
2 sake latica od ruza,najbolje crvenih
7 dcl mleka
250g secera u prahu
malo cimeta-nije obavezno
8 zumanaca
Priprema:
Kao sto sam vec napisala idealno bi bilo da su ruze domace,naberite dve sake latica,operite i gledajte da svaka bude zdrava.
Mleko prokuvajte,te kada pocne da vri spustite latice,kuvajte ih par minuta u mleku,a potom mleko procedite.
Dodajte secer i cimet te kuvajte dok se mleko malo ne zgusne.
Skinite mleko sa vatre i ohladite ga.
Dodajte zumanca,jedno po jedno i kulinarskom zicom lagano mesajte ponovo vrateci na sporet,sve dok ne prokljuca.
Sladoled uspite u drugu cinuju i stalno ga mesajte dok se ne ohladi.
Leti uglavnom izbegavam sladolede sa jajima,ali ako se ipak odlucite za pripremu sladoleda,finog ,kremastog,jaja su tu neizbezna,pa zato vodite racuna o njihovoj svezini.
U sladoled sam dodala i par kapi crvene boje,kako bih dobila lepu rozu kremastu poslasticu.

11 коментара:

  1. Ahhhhhaaaaaa, pre par dana upadoh u ružićnjak i sada bar znam zašto mi je faca zategnuta _mrgreen: Inače, dobar sladoled, bez veštaka...

    ОдговориИзбриши
  2. Nikad ni video ni cuo za sladoled od latica ruza.
    ali posto latica nema crva nije ni bilo.
    ja bih samo omirisao,bez probanja.

    pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Super ideja..ruže same po sebi odlično mirišu,ako je i sladoled sličnog okusa ..savršeno..

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam malo operisana od cveca uopste, a miris ruze ne mogu da kombinujem sa jelom. I lavandu vidim da se kombinuje sa kolacima, a ja bih k'o moljac pobegla od tog mirisa :))) Mnogoobozavani ratluk sa ukusom/mirisom ruze nema sanse da zagrizem.

    Ipak, kontam da je onima koji vole ove kombinacije, sladoled sa ruzom verovatno nesto najlepse na svetu :)

    Pozdravi!

    ОдговориИзбриши
  5. ne mogu uopće niti zamisliti kakav je okus :)) ali sjajna ideja u svakom slučaju

    ОдговориИзбриши
  6. hvala svima puno,mamajac ti kao i moj muz,on samo cokolada i vanila...a deca,njima je vazno da je sladoled.Pozz za sve!

    ОдговориИзбриши
  7. Ma volim ja i svasta jos, al' te cvetne mirise/ukuse slabo. Mada sam puno stvari koje ranije nisam volela vremenom pocela da jedem, ko zna, mozda kroz par godina pocnem da brstim ruzu onako sirovu :)))

    Ljubi klince.

    Sve naj,
    Maja

    ОдговориИзбриши
  8. E bas si luda :-))),ko zna jos kakve latice imaju lekovita dejstva...Pozz i tvojima!

    ОдговориИзбриши
  9. waou!!!!!!it's a beautiful ice-cream!!! Bravo draga Vera, it's really a great idea...Ciao ;)

    ОдговориИзбриши
  10. Hello Vera,
    fantastic!
    Award is to get to me.
    You'll be glad you like - Gold Blog!
    Greetings, Diana

    ОдговориИзбриши