недеља, 05. јул 2009.

Pita od Kajsija

Ovu finu pitu sam malo promenila-modernizovala,doduse samo u obliku,jer se radi u cetvrtastom plehu,a ja nisam mogla da odolim novom okruglom.

Takodje sam vam je prikazala korak po korak,iako nije komplikovana,veoma je ukusna i jednostavna.

Pecene kajsije i prhka kora sa aromom svezeg kajmaka odvesce vas na divno putovanje u proslost i detinjstvo kada su ovakve pitice leti bile neizostavne kao desert nedeljskog rucka.

Potrebno je:


½ Kg.brasna
1kvasac
2 jajeta
100 ml. mleka
100 gr. putera

2 vece jelovne kasike mladog kajmaka
1 Kg. kajsija ili sljiva cepaca

korica izrendanog limuna
2 vanil secera
malo ruma
cimet po volji
200 gr. secera
150 gr. domaceg pekmeza od kajsija,bez obzira da li ih pravitee sa sljivama,uvek koristite pekmez od kajsija

nacin pripreme:


Kvasac potopiti u 1dcl mleka sa dve kasike secera da nadodje.

Dok kvasac raste izraditi brasno sa puterom i kajmakom,izrendanom koricom limuna i vanil secerom.

Kada je kvasac spreman napraviti udubljenje u brasnu i sipati mleko sa kvascem,te razbiti dva jajeta i sve lepo zamesiti.

Testo treba da bude lepo i glatko.

Kajsije oprati prepoloviti na pola i izvaditi kostice.

Testo razvuci na dasci u velicini pleha,ja sam koristila okrugao pleh,moze i cetvrtast.
Testo treba da pokrije dno i zidove tepsije.

Preliti dno sa rumom,ako su kajsije vodenastije i socne,dodati malo hled

bnih mrvica-ja sam ih malo prepekla u tiganju.

Poredjati kajsije,gusto da pokrije dno,posuti ih cimetom i vanil secerom i secerom.

Peci oko 45 min.

Voce treba da je ravnomerno i lepo pecenoZatim ugrejati pekmez od kajsija i kulinarskom cetkicom premazati pitu te je dopeci 5-10min.

Posluziti uz slag.




14 коментара:

  1. Prekrasan slikovni prikaz. Pita izgleda fenomenalno, volim ove okrugle kalupe. Imam slican recept za pitu od jabuka, tako da znam otprilike kakvog je okusa.

    ОдговориИзбриши
  2. I like it :) and the photos "step by step" are very good and useful :)

    ОдговориИзбриши
  3. Vera,
    This tart is delicious and the photos - very nice!
    Greetings, Diana

    ОдговориИзбриши
  4. Ajoj, ala lepo izgleda. Treba iskoristiti ovo vreme kajsija i napraviti ovo.

    ОдговориИзбриши
  5. Sad ja tu ko neko žensko čeljade - trućarim: E baš lepo izgleda, ako je barem toliko i ukusna...

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo prekrasno izgleda, mora da je jako ukusna! :)

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala svima puno,
    Preukusna je i toliko jednostavna i laka,da se brzo pojede,prakticno za jedno popodne!

    ОдговориИзбриши
  8. Bravo! Za izgled, a sudeci po sastavu, i ukus!
    Pravo osvezenje...

    ОдговориИзбриши
  9. od sada na ovaj blog dolazim samo kad imam kolač u rukama!!!sve je mljaci mljac! zašto mi nisi susjeda???

    ОдговориИзбриши
  10. kad stignes da napravis tolika jela.mora da je fotomontaza.
    pita izgleda izvrsno.
    komplimenti!

    ОдговориИзбриши