уторак, 23. јун 2009.

Gibanica sa Kajmakom i Jednostavna Pita od Ovcijeg Sira

-->Ne postoji nista lakse pripremiti od domace gibanice a zaista nista ukusnije.
Gibanicu uvek pravim sa starim domacim kajmakom,koji je prosto ucini tako mekom i topljivom u svakom zalogaju..
Ova druga pita je sa finim mekim korama,koje ce te napraviti ocas posla,a nadev od tvrdog belog ovcijeg sir ace je uciniti omiljenom za one koji vole malo slanije varijante I sira I pita.


Potrebno je:
500g gotovih kora
300g sitnog sira
200g kajmaka
4 jaja
So,ulje
U veci sud umutite cvrst sne od belanaca a zatim dodate I zumanca,te sir I kajmak.
Kulinarskom zicom dobro sve sjedinite,
Ako je potrebno dodajte I malo soli.
Kore razdelite na dva dela,prvu koru samo premazete uljem,ten a nju stavite drugu a preko nje nadev.
Najbolje je da nadev podelite na dva dela,tako ce te imati podjednako za sve.
Kore sa nadevom uvijte u rolat,te u podmazanom plehu pecite dok ne porumene.Zatim prekrijte vlaznom krpom da povrsinski sloj omeksa.
Secite kada se ohlade.
PITA SA OVCIJIM SIROM
Za testo
1 svezi kvasac
1 + 1 kasicica secera
250 + 50 ml. toplog mleka
1 kasicica soli
1 celo jaje
600 gr. brasna
250 gr. narendanog margarina ( hladnog )
Fil:
200 gr. Ovcijeg sira
2 cela jaja
Priprema:
U staklenoj posudi razmrvite kvasac, dodajte kasicicu secera, brasna i 50ml. mlakog mleka. Sve dobro izmesajte,I ostavite na toplo mesto da nadodje.
prosejte brasno, dodajte mu kasicicu secera i soli i kada je kvasac narastao, zamesite rukom sa preostalim mlakim mlekom, fino testo.
Podelite ga na dva del ate razvijte oklagijom I preko njega narendajte margarine,te uvijte u rolnu I ostavite da malo odstoji.
Potom ponovo razvijte oklagijom I filujte.
Fil se priprema tako sto se jaja dobro izrade sa sirom I kasikicom nanosi na testo.
Pitu uvijenu u rolnu peci dok ne porumeni.
Takodje bih da zahvalim dragoj Eoc za nagradicu:
Prosledjujem je dalje mojim dragim blogericama ,koje marljivo kuvaju I postavljaju recepte na svoje divne blogove.
1.Branka sa bloga Dve ribe,dva krumpira
Sve najbolje drage moje!!!


21 коментар:

  1. Vera,
    looks very nice and tasty.
    Greetings,
    Diana

    ОдговориИзбриши
  2. Fantasticno,obozavam gibanicu.Pitu sa ovcijim sirom nisam jela,ali ova tvoja prosto mami.....

    ОдговориИзбриши
  3. Posebno mi se dopada ova pita sa slanim ovčjim sirom. To mi je jedan od omiljenih sireva uopće tako da bi se u ovakvim stvarima udavila! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Gibanica je odlična! Volim takve slane stvari koje su potpuno nesvakidašnje u mojoj obitelji.
    Pita mi je jako zanimljiva, nikad nisam jela tako nešto, a svakako bih htjela probati:)
    Puno hvala na nagradi:)

    ОдговориИзбриши
  5. I meni gibanica savrseno izgleda, ali na zalost okus mogu samo zamisljati.
    kajmak je nesto sto se nije koristilo u nasoj kuhinji ni kuci, a ni ovdje gdje sada zaivim, u stvari ovdje ni ne znam ako ga ima kupiti,
    Hvala ti draga na nagradi ;)
    Odusevis me svaki put ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман24. јун 2009. 12:20

    Pa i nije da se sada pravim važan, ali baš iz inata ću da probam gibenice na naš način, bre! Mislim, bre, onako na Vojvodjanski način!
    I baš onako Vojvodjanski me nervira ovo čudo koje ne pamti moje ime. Stevo iz Subotice

    ОдговориИзбриши
  7. Mmmm.. gibanica. Što bi dala sad za komadić

    ОдговориИзбриши
  8. Obje izgledaju jako lijepo i ukusno. Inače jako volim i slatke i slane kombinacije sa vučenim tijestom

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala svima!Andrea i ja obozavam "jake " sireve,to su mi najlepsi..

    ОдговориИзбриши
  10. Uh, "kaskam" malo za ovim komentarima, ali nikad nije kasno da se jede slasno...Vera, svaka cast na tako izvrsnim, a jednostavnim nasim nacionalnim jelima.

    ОдговориИзбриши
  11. That look so delicious! I'll try your recipe very soon ;+)

    ОдговориИзбриши
  12. Prekrasno, samo neznam gdje nabaviti ovcji sir? Malo cu prosvrljati po ducanima :)

    ОдговориИзбриши
  13. Nesto me stalno zeza sa otvaranjem pojedinih stranica, medju njima i tvoga bloga...
    Valjda ce ovaj put uspjeti!
    Pita/gibanica je fenomenalna, obozavam ovako nesto. Na zalost, ovdje nema bas nekog izbora svjezih sireva, pa zato ne pravim:(

    ОдговориИзбриши
  14. Konačno da i ja stignem ovamo! I moram odmah reći - slike su predivne! Tako mame sline na usta :))) I hvala na nagradi! A krenule su i preinake kako vidim. Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман18. март 2010. 05:34

    vera,
    ovo nas je podsjetilo na naše bake Ličanke.
    Jedozovne

    ОдговориИзбриши