петак, 12. јун 2009.

Krem pirinač i Meksički Pirinač-Desert u Čaši

-->Blog igrica Ajme Koliko Nas je ,koju je osmislila monsoon sa bloga Dalmacia Down Under se nastavlja.
Ovog meseca nasa domacica je Sanela sa bloga Cooketa-I inace meni omiljen.
Tema-Pirinac
Moja ulaznica su dva recepta u slatkoj varijanti.
Moja deca su veliki ljubitelji sutlijasa,tako da se ova dva recepta prakticno zasnivaju na istoj “bazi”,sa malim varijacijama.
KREM SUTLIJAS
Sastojci:
3 kasike pirinca
600ml mleka
1 uzduz prepolovljena sipka vanile
2 kasike kristal secera
150-200ml slatke pavlake
Priprema:
Pirinac staviti u cediljku I isprati ga pod mlazom hladne vode dok voda ne bude cista-prozirna.
Dobro ocediti,usuti mleko u sud dodati sipku vanile I pirinac,te kuvati dok mleko ne prokljuca.
Tada smanjiti temperature vatre te kuvati oko 30 min,cesto mesati drvenom varjacom,kada varjaca pocne da pravi “trag”,skloniti sa vatre,dodati secer,masu usutu u vecu posudu,skloniti sipku vanile ,pokriti providnom folijom I ostaviti da se ohladi.
Umutiti tada slatku pavlaku u cvrst slag dodati sutlijasem I lagano sve sjediniti varjacom.
Ukrasiti cimetom ili orasima.
MEKSIČKI SUTLIJAS

Sastojci:
80g suvog grozdja
90g pirinca
Komadic limunove kore
250ml vode
480ml mleka
230g secera
Na vrh noza soli
1 korica cimeta
1 umuceno zumance
Kasika putera
2 kasike seckanih badema
Priprema:
Za pocetak preliti suvo grozdje vrelom vodom I ostaviti na stranu.
Pirinac kuvati u void sa dobro opranom korom limuna oko 20 min,dok ne upije vodu.
Zatim izbaciti limun dodati mleko,so,secer I cimet.
Kuvati dok pirinac ne upije mleko.
Izvaditi cimet dodati ocedjene grozdjice,zumance I puter.
Kuvati jos nekoliko minuta.Kada se ohladi usuti u cinije I posuti mlevenim bademima.

4 коментара:

  1. Volim pirinač i često ga spremam, naročito integralni. Nisam učestvovala u ovoj zanimljivoj igri, ali razmišljam da se priključim, obzirom da imam jedan zanimljiv, a jednostavan recept. Moj problem su fotografije, tu nisam baš vešta...

    ОдговориИзбриши
  2. Iako više volim rižu u slanim jelim, ovi tvoji recepti djeluju zanimljivo i vjerujem da su jako ukusni. U svakom slučaju treba isprobati! :)

    ОдговориИзбриши
  3. hvala puno drage moje.
    Emo-Serpica,bilo bi odlicno kada bi ste nam se pridruzili!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Zanimljive su mi ove varijante. MOžda se odlučim da probam:)

    ОдговориИзбриши