недеља, 05. април 2009.

Muffins-malo,slatko zadovoljstvo!

Pecene ostaviti kratko u kalupu dok se ne ohlade a zatim izvaditi.

Naziv "Muffin" potice od Francuske reci"moufflet",u znacenju softani,meki hleb.
Osnovni recept uvek sadrzi brasno,secer,prasak za pecivo,jaja,puter i mleko(jogurt ili slatku pavlaku).
Ostali dodaci kao sto je voce,cokolada,lesnici,zacini,vanila..daje mafinima poseban ukus.
Od gore mafine mozete ukrasiti cokoladnim ili karamel topingom ili glazurom od secera.
Da bi se pripremio mafin,treba vam par minuta i dve posude.Jedna ,da bi sjedinili sve "suve" sastojke-brasno,secer,orahe....A druga posuda za "mokre" sastojke-jaja,mleko,jogurt,ulje.....
Na kraju sve sastojke zajedno sjedinite,ali vrlo vazna stvar u njihovoj pripremi je da ih ne treba previse mutiti-izradjivati mikserom.Dovoljno je samo lagano sjedinjavanje sastojaka kulinarskom zicom.

Cak i ako ne mozete da razbijete sitne,malene grudvice-najcesce od putera,ne brinite one ce nestati tokom pecenja.
Mafini se peku u malim modlama,specijalno napravljenim za njih,mozete ih peci i u papirnatim korpicama,prethodno stavljene u pleh modle,Peku se oko 20 min.

Veramu Muffins



Nastali su po receptu l-p-l mame.
I kao sto je i sama napomenula u receptu,ovo su pravi mafini za decu,sastojci u kombinaciji voca i povrca.
Potrebno je:

60 gr. maslaca
1 velika jabuka
2 srednje sargarepe
180 gr. brasna
100 gr. secera
1 vanilin secer
2 kasicice praska za pecivo
pola kasicice sode bikarbone
2 jaja
50 ml. mleka
3 kas. kokosa
prstohvat soli
1 kasicica cimeta (moze, ali i nemora)






Priprema:
Rernu zagrijati na 180 stupnjeva.
Pripremiti kalupe za muffins, staviti forme od papira ili nauljati pa pobrasniti.
Jabuku i sargarepu ocistiti, i na grubo ribati na ribez.
Brasno sa secerom, vinilin secerom, ko voli cimetom, prasak za pecivo, soda bikarbona i prstohvat soli u jednoj posudi izmesati kasikom.
Jaja sa maslacem ili margarinom (istopljen, pa ohladjen) i mleko u drugoj posudi izmesati kratko mikserom tek toliko da se povezu sastojci.
Sada sjediniti suve sastojke iz posude sa brasnom sa jajima, mesati kulinarskom zicom i na kraju dodati jabuku, sargarepu i kokos.
Testo puniti u kalup.Ja punim uvek u korpice do 2/3 punjenja.

Peci oko 20 minuta, dok ne porumenu.
Kratko ostaviti u kalupu da se ohlade a zatim izvaditi.


Monkey Mufins


Sa buterom od kikirikija i jednom zrelom bananom.

Potrebno je:
200g brasna
1kasikica sode bikarbone
100g margarina
100g secera
4 jaja
6 kasika putera od kikirikija
1 velika banana

Priprema:
Pecnicu zagrijati na 180 stupnjeva.
Pripremiti kalupe za muffins, staviti forme od papira ili nauljati pa pobrasniti.
Suve sastojke-brasno,secer,sodu sjedinite i pomesajte.Bananu izrendajte.
Zicom izmutite jaja dodajte omeksali margarin,puter od kikirikija i bananu a zatim suve sastojke i sve dobro izmesajte dok se ne sjedini u homogenu smesu.
Pecite oko 15-20 min

10 коментара:

  1. Lijepi su, posebno mi se sviđaju ovi s bananom i maslacem od kikirikija:)

    ОдговориИзбриши
  2. I meni ko i Saneli se svidjela kombinacija maslaca od kikirikija i banane. Inače super post o muffinima i kako ih pripremiti. :)

    ОдговориИзбриши
  3. joj ma baš su skroz fora, a ovi "monkey" imaju odličan naziv :D...nisam uopće znala niti se ikad zapitala odkud naziv muffin...hvala..:)

    ОдговориИзбриши
  4. Svidjaju mi se obe varijante. Ovi sa puterom od kikirikija mora da su ludo dobri. Ja sam jedno vreme prolazila kroz muffin maniu, sad sam malo splasla ;) Ali u principu jako volim sva testa, pa i muffins.
    Pozdravi!

    ОдговориИзбриши
  5. volim muffine...ovi izgledaju odlično! :)

    ОдговориИзбриши
  6. jedni i drugi su super, no ja dajem ipak malu prednost ovim drugima :)

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo mnogo volim!
    Jedna nagrada tebe ceka na mojem blogu ;)

    ОдговориИзбриши
  8. Živjo,
    tudi jaz moram pohvaliti tvoj blog, ker imaš super recepte in čudovite fotke.

    ОдговориИзбриши