понедељак, 23. март 2009.

Spikovani Dimljeni Saran

Postupak dimljenja ribe sadrzi dva dela: salamurenje i sušenje u pušnicama.

Time riba gubi znatan deo vode i dehidrira, a delovanje dima konzervira ribu. Istovremeno, dim daje ribi specifičan ukus i boju.

Postoje dva osnovna načina dimljenja ribe:hladno i toplo dimljenje,koje se razlikuje naravno po temperaturu prilikom dimljenja ribe.

Hladno dimljenje pretpostavlja da se riba prvo usoli – jakim, tvrdim soljenjem, suvim i mokrim postupkom. A zatim salamuri,tacnije drzi u salamuri oko 12h.

Kod toplog dimljenja, za razliku od hladnog, uzima se samo sveža riba, tj. neobrađena. To znači da se može koristiti i duboko zamrznuta riba, koja pri tom neće izgubiti ništa od svog ukusa.

Susenje i dimljenje ribe se odvija u pusnicama i traje oko 15-tak dana Na kraju susenja i dimljenja ribe,odvija se jos jedan proces, primenjuje se i „bojenje” ribe. Naime, za vreme dimljenja riba dobije svetlo žutu boju. Da bi boja bila jača, zlatno žuta, drvo koje je skoro izgorelo prekrije se pepelom, što pojačava dimljenje.

Od nje se najčešće prave hladna predjela ili ukusne riblje pastete.

Najbolja je i u kombinaciji sa kiselkastim sosovima.

Ovaj put na malo drugaciji nacin,koji je cini i socnijom i mekom.

Potrebno je:

Komadi ili ceo dimljeni saran
beli luk
slanina iseckana na kockice-ako pravite posno,bez slanine
3dcl vode
3dcl belog vina
1dcl ulja
biber,so

Postupak:

Sarana dobro posoliti,staviti u nauljen dublji pleh.Ako spikujete komade,na vaki komad staviti sitno seckan beli luk,i kockice slanine.Ako je saran ceo,nozem ga zarezati i stavljati u rezove beli luk i slaninu.
Kolicina slanine i belog luka zavisi od vaseg ukusa..
Sve preliti vodom,belim vinom i uljem.
Peci u rerni oko 45min na 200C,uz stalno prelivanje.
Ako je saran manji,ii pecenje ce krace trajati,.

1 коментар: