субота, 21. март 2009.

Piletina na Mađarski nacin

Madjarska i Austrijska kuhinja,nekada objedinjena sa Ceskom i Slovackim specijalitetima,u crno-zutoj monarhiji,ostavili su veliki trag na vojvodjansku kuhinju. Uticaj suseda ne znaci da ne postoje u Vojvodini autohtoni recepti,vec danas je to toliko similovano da se tesko moze sa preciznoscu tvrditi gde je koje jelo nastalo i koji je originalno nacin pripreme.
Ovaj recept i njegova priprema spada u tipicno vojvodjansku pripremu "saft-jela". Sa druge strane ,ako ste nekada imali priliku da otputujete u Budimpestu,u ulicnim nacionalnim Fast food restoranima ovo jelo mozete da bez problema da narucite za par "evrica".



1 srednje pile
2dcl kisele pavlake
2 babure paprike
2 paradajza
4 crna luka
1 cen belog lika

so,biber,aleva paprika ,ljuta paprika

supa ili mlaka voda

mast ili ulje


Na zagrejanoj masnoci proprziti iseckan crni i istucani beli luk.Dodati piletinu isecenu na komade,naliti toplom vodom ili supom-temeljcem i dinstati na umerenoj vatri.Kada je meso na pola izdinstano,dodati papriku i paradajz isecene na kocke.Zaciniti sa biberom,posoliti,dodati malo aleve paprike-slatke.Ja dodajem i vecu kasiku ljute paprike.Kada meso i povrce omeksaju dodati kiselu pavlaku i dobro izmesati.
Posluzivanje uz pire krompir ili samo .

Нема коментара:

Постави коментар