недеља, 22. март 2009.

Marmelada od Banana i Vanile

Dok sam je kuvala,neodoljivi miris vanile se sirio po kuci.Dodatak karanfilica i cimeta ucinili su ovu marmeladu vrlo aromaticnom.

Veliki smo ljubitelji banana,sa obzirom da smo sve zalihe pekmeza pojeli,ovo je bila odlicna ideja.
Karanfilic,vanilu,cimet...sam stavljala u malim kolicinama,s obzirom na vas ukus mozete da dodate i vise,bice aromaticnija i mirisnija.
Potrebno je:
2kg banana
160ml soka od limuna
160ml soka od jabuka
1 mahuna vanile
5-6 klincica
1 dzemfix
malo cimeta
700g secera
Banane ocistite,i sa presom za pravljenje pirea ispasirajte.Prelijte zatim sa sokom od cedjenog limuna,kako ne bi izgubile svoju zlatno zutu boju tokom kuvanja.
U serpu za kuvanje pekmeza stavite pasirane banane,sok,secer,sipku vanile isecite na pola i izvadite sadrzaj,a nju iseckajte na kocke,zatim dodajte klincice,cimet po zelji, i dzem fix.
Kuvati na jacoj vatri uz stalno mesanje.
Kada marmelada zakuva,vatru utisati i nastaviti kuvanje jos oko 30 min,dok se ne zgusne.
Od ove kolicine ce te dobiti 4 teglice srednje velicine.
Pre nego sto u teglice sipate mameladu,zagrejte ih ,kako ne bi popucale.Napunjene teglice,hermeticki zatvorite i okrenite da odstoje "unatraske".
S obzirom da je ovo jako mala kolicina marmelade,pretpostavljala sam da mi nece dugo stajati,vec da ce biti brzo pojedena,nisam stavljala konzervans.

6 коментара:

  1. Divno! Ja sam jednom jela marmeladu od banane i breskve i super se slagalo. Moram ti reci da me je karanfilic odusevio. Tek sam od skoro pocela da ga koristim i jako mi se svidja :)

    ОдговориИзбриши
  2. Joj Vera pa kad ti sve stigneš uz troje djece?Nisam nikad jela marmeladu od banana, a pošto ih volim sigurna sam da bi mi se marmelada svidjela! ;)

    ОдговориИзбриши
  3. moja dva muska obozavaju banane, a ka kuci iman krcato vanilje. nikad mi nebi palo napamet napravit mermeladu od banane sa vaniljom. ovo se treba isprovat!
    nominirala sam ti za nagradu lemonade award, pa ako zelis mozes je preuzet na mom blogu :)

    pozdrav iz splita!

    ОдговориИзбриши
  4. 5'6 klinčića-začin, koji se stavlja uz cimet u medenjake.Nadam se da sam pomogla...:)

    ОдговориИзбриши