уторак, 10. фебруар 2009.

Starinska Torta od oraha

Nekada su se torte pravile, bez raznih danasnjih vestackih dodataka,a bile su podjednako ukusne cak i ukusnije.
Za tortu je bilo vazno,da je napravljena od sto vise jaja,i domacih sveze samlevenih oraha...obavezno mekim puterom,margarin-ne.nikako.
Ovo je jedna od takvih.
Bakina starinska torta.Posebnom je cini ukus putera.


Za tortu vam je potrebno:
2 kore: 12 jaja
12 kasika brasna
12 kasika mlevenih oraha
24 kasike secera
12 kasika vode
1 prasak za pecivo
Fil:4 jaja
450g putera
10 kasika secera
sok od 1\2 pomorandze
sok od 1\2 limuna
1 kasika ruma
100g otopljene cokolade

Priprema:

Prave se dve kore,koje se peku u okruglom plehu.

Kada se ispeku dugackim tankim nozem se prepolove,tako da dobijete cetiri kore.

Umutiti 6 belanaca,6 kasika vode.Kada se dobije cvrst sneg doda se 12 kasika secera,6,kasika brasna6.kasika oraha i 1\2 praska za pecivo.
Sipati u tepsiju i peci oko 30 min na 250C
Fil:
Izmutiti tri zunanceta i jedno celo jaje sa secerom,kada se secer rastopi dodati puter i mutiti penasto.
Rastopiti cokoladu,i dodati u fil.
Dodati rum i sok od pola limuna i pola narandze.
Filovati:
kora-fil-kora-fil-kora-fil -kora pa okolo cele torte premazati fil.Mozete posuti preko torte orahe mlevene.




Dekoracija je takodje vrlo jednostavna.
Čokoladni listovi su radjeni tako sto sam otopljenu cokoladu,kuhinjskom cetkicom premazala preko opranog lista limuna.Stavila par minuta u frizider i nakon toga skinula list.
Ruzice od kajsije,su malo komplikovanije,u smislu da treba da imate malo vestije ruke.A i socne,vece suve kajsije.
Skinite nozicem kozicu sa kajsija.



Jednu laticu\kajsijicu uviti u rolnicu ,malo labaviju ,i vrh joj samo malo prstima rastinjite.To ce biti osnova za cvet.
Od ostalih kajsijica samo lepite latice.
Od velicine kajsija i kvaliteta ce zavisiti kakav ce vam biti cvet.

Jednostavna dekoracija a tako efektna.Upotpunjena listicima od cokolade,po vasem ukusu mozete napraviti razlicite oblike,..niko nece ostati ravnodusan.

3 коментара:

  1. Ja sam mislila da je maslac i puter jedno isto. Ako vam nije tesko objasnite mi razliku jer ste me sad bacili na veliko razmisljanje
    Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман22. јул 2015. 08.47

    da niste mozda zaboravili mleko za fil?

    ОдговориИзбриши