петак, 20. фебруар 2009.

Krompir U Čakširama







:

Krompir,najrasprostranjenija namirnica,ne samo u vojvodjanskoj kuhinji nego i u Evropskoj,Evropljani ne samo da su najveci potrosaci krompira vec i najveci proizvodjaci.Oko 80% krompira uzgaja se i proizvodi za trziste bas u Evropi.
U Evropu je "donesen"iz Juzne Amerike,kao vrlo retka i skupocena biljka u 16veku,u Spaniju ,odakle se rasprostro sirom evrope.
Danas ima oko 1500 razlicitih vrsta krompira.


KROMPIR NAŠ NASUŠNI -ili u ovom slucaju u ČAKSIRAMA.
Ovaj interesantan naziv ,pecenog krompira u ljusci,vodi poreklo iz Banata.Da li su nasi stari znali da ako se kuva ili peče neoljušten, zadržava veliki deo vitamina C i drugih korisnih materija .
U Vojvodjanskoj kujni je i te kako prisutan,gotovo je ne moguce zamisliti paprikas bez mekih kockica krompira,nedeljni rinflajs,a nezamenljiv je i u knedlama sa sirom i sljivama.........
Jede se bez obzira na godisnje doba.Jedina namirnica koja sadrzi potpuno hranivo,i koja bi coveka mogla da drzi u zivotu,samo nju da jede i nista drugo.

oko 8 jednakih krompira.
kajma,sir,luk,cvarci....
Krompir dobro oprati i staviti u rernu.
Najbolje bi bilo kada bi se pekao u sporetu na drva,ali moze i u bilo kojoj rerni.
Ja ih stavim na pleh,koji sam prekrila folijom.
Peku se oko 45 min.

Najvaznije je u pripremi ovih krompira takozvano PRETRPAVANJE.
Naime,pecen krompir je potrebno prekriti sa dve do tri kuhinjske krpe da bi omeksao.
Moja baka je cesto tako pretrpan krompir stavljala pod jastuk. Kada sam spavala kod nje ,ujutru bih samo pruzila ruku pod jastuk i opipala jos tople krompire spremljene za dorucak.
.



Krompir poloviti premazati mileramom,kajmakom, serviran uz krisku svezeg sira od gore posut alevom paprikom,pravi je uzitak za nas vojvodjane
Moze se posluziti i sa blago pecenim sitnijim cvarcima,mesnatom slaninicom i crnim lukom.

2 коментара:

  1. Jao, divno, topli krompiri pod jastukom. Odavno ih nisam spremala, odlični su, jednostavni za pripremu i svi ih volimo.Hvala što si me podetila.

    ОдговориИзбриши
  2. sve, sve,... ali, ovi čvarci! sve mi zazubice rastu!

    ОдговориИзбриши