уторак, 16. август 2011.

Vojvodjanska Mutvara- Carske Mrvice



Mutvara,brza,ukusna i prilicno jednostavna i za domacicu pocetnicu.Lično je volim najvise na svetu.


Svrstala sam je u stara vojvodjanska jela jer mislim da iako ima "poreklo" u Austrijskim "mrvicama" ima takodje značajno mesto u našoj kuhinji ravnice.
I naravno, taj naziv Mutvara , pitam se zašto su je naši stari tako nazvali...:)
1. Zato što je domaćica vrlo brzo napravi, smuti, što bi se reklo "Smuti za tili čas...", pa otud i Mutvara.
2. Zato što je pre kao i danas, možda sve bilo simbolično "mutno", prepostavljam u medjuljudskim odnosima, pa je reč Mutno, mutvara bila isuviše česta i ustaljena u vojvodjanskom govoru..:) 

Za pripremu je potrebno:
1/4l mleka
200g brasna
6 jaja
2 kasike secera
1/4 kasikice soli
100g suvog grozdja
2 kasike masti
1 solja secera u prahu
1 kesica vanil secera




Postupak:
Umutiti zumanca sa secerom,mlekom,brasnom i malo soli.Od belanaca ulupati sneg i dodati ovoj smesi.
Zatim u vatrostalnoj posudi zagrejati mast pa u nju sipati testo.
Zagrejati rernu pa mutvaru peci samo kratko dok se ne zgusne.
Izvaditi iz rerne,nozicem je iseci na kocke ili manje komadice.Premestiti u tiganj,ja nisam vec sam vatrostalnu posudu stavili na sporet i mesala mrvice dok ne porumene.
Pri kraju przenja dodati grozdjice,izmesati sa testom.
Sve izruciti u ciniju u kojoj ce te ih i posluziti,tako da napravite "plast",ili kupolu.
Pospite secerom u prahu ili vanil seceom.
Sluzi se toplo.

Mutvara se moze praviti na jos jedan nacin,sa starim hlebom,koji se prethodno potopi u mleko,i doda ovoj smesi.


Sasvim identican,ali malo "prefinjeniji " je recept za Carske Mrvice ili Šmarn.
Naime,za nastanak ovog recepta postoji prica o caru Francu Jozefu koji je u lovu zalutao i ostao sam,samcat u sumi,te ga je onako izgladnelog neka gostoljubiva seljanka posluzila svojim neuspelim palacinkama koje su se raspale u parcice…...I otada su ove mrvice postale omiljeni recept njegove Visosti.


21 коментар:

  1. Ovo je stvarno jednostavno za napraviti, a i zvuči fino!

    ОдговориИзбриши
  2. Hm ta mutvara mi se uopste ne cini mutava;)) Obavezno cu je probati;)

    ОдговориИзбриши
  3. zasto ja ne vidim dobro tvoje fotke? ovako citajuci stvarno mi se cini jednostavno, al rado bih i fotku vidjela da zaukruzim pricu! ;-))

    ОдговориИзбриши
  4. Nikad čula za ovaj recept, doduše toliko divnih stvari sam videla kod tebe na blogu koje su mi bile nove, a opet po recepturi iz davnina.

    ОдговориИзбриши
  5. Naziv mi je nepozan ,ali ne i jelo!
    moja mama je nama djeci pravila svke nedjelje kada se vratimo sa rane mise iz crkve!!

    ОдговориИзбриши
  6. Čim sam ugledala sliku pale su mi na pamet Carske mrvice:)! Naziv je zanimljiv a jelo je izvrsno i jednostavno!

    ОдговориИзбриши
  7. nisam nikad ovo jela niti pripremala ali jako mi se sviđa!

    ОдговориИзбриши
  8. Divno izgleda, nisam imala pojma sata je mutvara iako sam sam izraz vec znala:)!

    ОдговориИзбриши
  9. E drage moje, pa to se u Zagrebu zove šmarn, odnosno, kaiser schmarn. To se za zimskih dana pravilo za večeru uz kompot od suhih šljiva. Hvala ti što si nas podsjetila na to jednostavno i odlično jelo.

    ОдговориИзбриши
  10. Bas sam htela reci da me recept podseca na carske mrvice ali je ipak malkice drugaciji, zgodno je sto se tako brzo napravi a ove sastojke svi volimo!;)) p.s. ni ja ne mogu bas najbolje da vidim fotkice, pretpostavljam da je to zbog novog izgleda bloga...?

    ОдговориИзбриши
  11. Nikad čula za mutvaru ali zato i volim tvoj blog uvijek nešto novo naučim.

    ОдговориИзбриши
  12. Iskreno, mi smo to kod kuće zvali mrvice, ali sam u Vojvodjanskom kuvaru naišla na naziv Vojvodjanska Mutvara i pročitala recept te utvrdila da mi to stalno pravimo, pa sam zato stavila taj naziv, mislim sto da ne?!

    ОдговориИзбриши
  13. Ooooo, ovo je nesto sto jako volim- doduše, mi ovo zovemo Šmarn, i ovdje u Austriji- Kaiserschmarrn. Objavila sam i recept na blogu... Odlično izgleda, Vera!

    ОдговориИзбриши
  14. U Sloveniji ovo je Šmorn. Naravno "dobijen" iz komšijske Austrije. Carskom šmornu se, u Beču, dodaje i cimet, a jede se sa umakom od jabuka.

    ОдговориИзбриши
  15. da i meni je poznato ovo jelo, ali ne i naziv, kod mene je ovo drobljenac, carski drobljenac i ima više verzija sa dodacima, a često se prelije sa razrijeđenom marmeladom, a u novije vrijeme i čokoladom :)

    ОдговориИзбриши