недеља, 11. јануар 2009.

Prebranac-Posni Beli Pasulj/Badnje Veče

Kao sto sam u prethodnom postu pisala,vecera za Badnje vece je tradicionalna i uglavnom svake godine ista.Kao sto i pogaca simbolizuje Gospoda Isusa Hrista tako svako jelo na trpezi ima svoje simbolicno znacenje pa i ovo.
Naime,veruje se da se pripremom prebranca za Badnje vece omogucuje bericetna godina.
Umesto prebranca,ja sam jedne godine pripremala socivo-lecu.
Takodje zbog iste simbolike.
Sastojci :
800g belog pasulja
700g crnog luka
700g praziluka
2 glavice belog luka
1 kasikica aleve paprike
1-2 lista lovora
1 kasikica mlevenog bibera
zrna bibera


Pasulj prebrati i staviti da se kuva,nakon 15-20 minuta promeniti vodu,dodati koji biber u zrnu i lovorov list i ponovoga bariti.Pazite da se ne raspadne.
U serpi prodinstati crni luk i praziluk na mali ulja i vode,a kada se ohladi dodati alevu papriku,mleveni biber i glavicu iseckanog belog luka.
U vatrostalni sud redjati,red pasulja,red luka.
Dodati ulje nekoliko zrna crnog bibera i staviti u rernu na 200C .
Peci dok ne porumeni


Ako pravite sa socivom ,postupak je sasvim isti.

Sa Crno Crvenim Pasuljem




Нема коментара:

Постави коментар