субота, 10. јануар 2009.

Posna Pogača-Jednostavna Pogača

Badnje vece sadrzi niz narodnih običaja, koji se poštuju i dan-danas,. Neki od njih su: polaganje badnjaka, zastiranje domova slamom, kvocanje i pijukanje, mešenje česnice, pečenje pečenice, položajnik. . Proslava Bozica kao praznika koji je posvećen porodici,prethodilo je okupljanje cele porodice na posnoj trpezi za badnje vece
Nekada se Badnja vecera sluzila na podu,danas su se mnogi obicaji prilagodili vremenu i mestu u kojem živimo, te se danas ne praktikuje večera na podu, već sa stola ispod kojeg je prostrta slama.



Jelovnik za Badnje veče ponavlja se iz godine u godinu i gotovo nikada se ne menja.Od jela, na stolu, pored hleba i soli, nasla se jos i riba, rezanci s orasima,makom i visnjama i pasulj (obično prebranac). .
Pored toga, na sto se postavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući.
Pocetak vecere,predstavlja onaj cin,kada se razlomi pogaca i razdeli ukucanima.


Za pripremu pogace potrebno je:
1 dl mlake vode
1 dl ulja 300 gr brasna
1/2 svezeg kvasca
1 kasicica soli
malo secera za kvasac


 




















U mlaku vodu dodati malo secera i staviti kvasac da nadodje. Zatim dodati ostale sastojke i brasno postepeno dodavati i umesiti srednje tvrdo testo da se ne lepi za ruke. Ostaviti 10 minuta pa razviti oklagijom krug koji premazemo margarinom i preklopimo kao lisnato testo.To isto ponoviti joj jednom, a zatim staviti pogacu u podmascen pleh i dok se rerna zagreje na 250 stepeni neka kisne.
Pre stavljanja u rernu premazatije hladnom vodom i peci u rerni dok ne porumeni.
Toplu pogacu izvaditi iz pleha malo premazati vodom i uviiti u cistu krpu.
Sretno Badnje Veče!!
Hristos se Rodi!

Нема коментара:

Постави коментар