уторак, 4. новембар 2008.

Vanilin kiflice

Vanilin kiflice su jedan od prvih recepata koje sam kao dete pravila  sa mojom Majkom (bakom).  Pravile smo ih dan dva ranije, u večernjim satima, kada svi zaspe a ona po obavlja sve poslove. 
Ja sam mlela "oraje" iz naše bašče na maloj mašini, a ona je pripremala brašno i ostale sastojke.
Uvek kada bi nešto pravila bilo da je slatko ili slano imala je kecelju. U stvari uvek je imala kecelju. Dnevnu, koju je oblačila čim ustane.
Imala je i svečanu kecelju koju je oblačila za Božić, Uskrs i Krsnu slavu dok je kao "reduša" iznosila jela na astal.
Ta navika nošenja kecelje je i dalje ostala kod mene i mislim da do sada nisam ništa spremala a da nisam opasala kecelju.

Interesantno je da su se ovakvi kolači, poput ovih kiflica,  šapica i breskvica uvek pravili dan dva ranije, i uvek su bili meki i topili su se u ustima.

Mislim da je odgovor u sastojcima. Orasi, mast, pa sve uvaljano u mirisni vanil prah šećer...

Gotove kolače Majka je stavljala u plehove i odnosila u gostinsku sobu. Nikada neću zaboraviti miris vanile po kojoj je soba prepuna kolača mirisala. 

Dešavalo mi se da kasnije tokom noći, kradom pojedem kolač, opijena njegovim mirisom.

Danas smo nažalost svedoci da na slavljima uglavnom imamo prilike da probamo sitne kolače od dva do tri sastojka, a koji se ne peku. Ponekad se grozim tih "kuglica" od  sirovih žumanaca i mlevenog keksa, rolata od kokosa i zamešenog ratluka, pitam se gde nam je nestao ukus?






Za kiflice je potrebno:
150g svinjske masti,
 150g mlevenih oraha,
 150g šecera,
 2 žumanca,
 250g brašna


 Priprema: Prvo dobro izraditi mast i brašno, zatim dodati jedno po jedno žumance,šecer i mlevene orahe.
 Od ove mase ,rukom praviti male kuglice i formirati od njih  oblik kiflice.
Poređati ih u namašćen i brašnom posut pleh .
 Peći na 200C oko 45min.
 Gotove kiflice uvaljati u prah šećer, pomešan sa vanil šećerom.
 Od ove mase se dobije 50 komada manjih kiflica.
I još jedan savet za kraj da bi vam bile jednake kiflice-kuglice sam vadila malom kašikom za vađenje sladoleda.
 Posluživanje: Poželjno ih je napraviti barem dva dana pre iznošenja kako bi omekšale.


3 коментара:

  1. Meni ovo zvuci super, i ako biram izmedju margarina i svinjske masti uvek cu pre staviti mast.

    Hvala za recept, ovo cu uskoro napraviti.

    ОдговориИзбриши
  2. Jako volim vanilin kiflice. Ove tvoje odlično izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  3. Obozavam kiflice i vanilice sa domacim dzemom od kaisija...i ja ih pravim sa masti ili pola putera, pola masti. Tada su neponovljivo dobre, rahle, tope se u ustima. One sa margarinom nikada ne mogu biti tako dobre, kao ove sa masti!

    ОдговориИзбриши