петак, 3. октобар 2008.

Socna torta od jabuka sa buterscotch sosom

Mnoge recepte sa Coolinarke sam isprobala,sto slane,sto slatke,ali ni jedan kolac nije ostavio na mene toliki utisak kao ova,jednostavna socna torta.
Spoj zacina,kako sama Branka kaze"cimeta i mlevenog karanfilica koji se ljube",unosi u vasu kuhinju dah orijenta,aroma vanile i softanost putera,pretvaraju ovu deliciju u jedan socan jabucni puding,koji ce se topiti u vasim ustima.

Ako se odlucite da ga napravite,prvo treba da skuvate sos od jabuka za koji vam je potrebno:
3 vece Granny Smith jabuke
250ml soka od jabuke
pola solje (od 2dcl) secera
malo mlevenog klincica
mala kasikica djumbira u prahu
pola vanilija stapica
cimet
2-3 kasike soka od limuna
Prvo jabuke ocistite i isecite na sitnije kocke,stavite ih u serpicu,dodajte sok i ostale sastojke.Kuvajte.Kada su jabuke obarene,a to ce biti vrlo brzo,ostavite ih da se ohlade a potom od njih napravite,u multipraktiku fini pire.
Umutite penasto 200g putera sa 2 solje secera,kada smesa bude softana dodajte :
3 solje brasna
1,5 kasikicu cimeta
malo mlevenih klincica,
Ovaj trio prethodno prosejte zajedno,kako bi sve bilo ujednaceno praskasto.
Dodajte puteru i seceru,zatim dodajte jednu kasiku extrakta od vanile,2 kasike brendija i 2 kasike praska za pecivo,Iseckajte
1 solju oraha
1 jabuku-na sitnije kockice
Spojite sa masom,a zatim njoj dodajte pire od jabuka.
Ovaj jebucni krem stavite u podmazan okrugli pleh i pecite na 180C oko 1h.
Kada je kolac pecen,prelijte ga jos mlakog sa Buterscotch sosom,koji cete napraviti na sledeci nacin:
200g smedjeg secera
150ml slatke pavlake
100g putera
1 kasikicu vanila extrakta,spojite u odgovarajuci sud i na laganoj vatri kuvajte.
Kada dobijete karamelasto prozirni sirup ,znaci da je sos gotov.
GRANNY SMITH JABUKE
Najpoznatije jabuke,boje trave,krckave,i pogodne za spremanja kolaca zbog njihove svojstvene kiselosti.Odlicne za pripremu vocnih salata jer ne menjaju stajanjem boju.Napravicete ukusan sos za kolac za samo 10-tak minuta,jer ce se same otopiti.
Najbolje su i za karameliziranje,zbog cvrste koze.tako da ih mozete koristiti i za pripremu ove poslastice za decu.

.Otidite na Coolinarku pronadjite Branku- i obavezno pregeledajte i njene druge recepte,koji su takodje vredni paznje.

3 коментара:

  1. Aaaa, ovo se ne vazi! :)
    Sve "credits" si ostavila, nema razloga da ne postujes i recept!
    Osim ako je frka sa vremenom, sto verovatno konstantno jeste u slucaju trostruke mame ;)

    Sve naj,
    Maja

    ОдговориИзбриши
  2. kolac nisam probala ali vjerujem da je super iz jednostavnog razloga jer dolazi od branke.:)))
    branka je majstor u kuhinji.

    ОдговориИзбриши
  3. mamajaco,u pravu si,ispravicu,mada je u pitanju i to sto si navela.Tnx!

    ОдговориИзбриши